Construcţiile reprezintă unul dintre cele mai periculoase sectoare ale muncii, accidentele  având grave consecinţe, tocmai în acest sens Paisconstruct vă distribuie câteva sfaturi pentru prevenirea accidentelor disponibile pe website-ul Agenţiei Europeane pentru Sănătate şi Securitate în Muncă. Întotdeauna este mai simplu să elimini sau să reduci riscul decât să tratezi eventuale accidente.

  • Lucrul la înălţime - căderile de la înălţime reprezintă cea mai frecventă cauză a vătămării şi a deceselor. Printre cauze se numără: lucrul pe schele sau pe platforme fără balustrade sau fără hamuri de siguranţă fixate corect, acoperişuri şubrede şi scări mobile prost întreţinute, amplasate şi fixate. Întregul proces de construcţie trebuie planificat, încă din faza de proiectare, pentru a minimiza riscul căderilor.
  • Lucrul în excavaţii - înainte de a efectua o lucrare de excavare, ţineţi cont de toate pericolele posibile, inclusiv prăbuşirea şanţurilor, căderea oamenilor şi a vehiculelor în gropile săpate, şi structurile din apropiere sub care se excavează. Apoi aplicaţi măsuri corespunzătoare de protecţie. Localizaţi şi marcaţi toate conductele subterane şi luaţi măsuri de protecţie pentru a le evita; asiguraţi-vă că există pe şantier rezerve de materiale corespunzătoare pentru susţinerea unei excavaţii; asiguraţi-vă că există o metodă sigură pentru aşezarea şi îndepărtarea materialului de susţinere.
  • Deplasarea încărcăturilor - planificaţi reducerea la minim a deplasării materialelor şi manipularea materialelor în condiţii de siguranţă. Asiguraţi-vă că echipamentele sunt montate şi manevrate de către lucrători instruiţi şi cu experienţă şi că există o persoană competentă care realizează inspecţia acestora în mod regulat.
  • „Întreţinerea” generală şi accesul în siguranţă - asiguraţi-vă că accesul este sigur (drumuri, căi de circulaţie, scări mobile sau schele) spre şi de la toate locurile de muncă; materialele sunt depozitate în siguranţă; găurile sunt împrejmuite sau acoperite şi prevăzute cu marcaje clare; există mijloace corespunzătoare pentru colectarea şi eliminarea deşeurilor de materiale; şi că există iluminare adecvată.

AESSC